Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Open Source matters. . .

Η κοινή εντύπωση είναι ότι το open-source είναι κάποια καινούργια ιδέα, αλλά στην πραγματικότητα ο κώδικας του λογισμικού των πρώτων υπολογιστών ήταν ελεύθερος για προβολή και για αλλαγές. Το μοντέλο αυτό ήταν το κυρίαρχο μέχρι το 1976 όταν ο Bill Gates έγραψε το περίφημο του γράμμα στο Homebrew Computing Club απαιτώντας το σταμάτημα του ανοιχτού κώδικα για την δικιά του Altair BASIC. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα του ιδιόκτητου λογισμικού και η Free Software Foundation (FSF) ιδρύθηκε το 1985 σε απάντηση της τάσης που αναπτύχθηκε για κρυφό κώδικα

Ο Apache κυκλοφόρησε το 1995, την χρονική στιγμή που η Netscape ήταν ο κυρίαρχος των Web browsers και υπήρχε ο φόβος ότι η ίδια εταιρία θα μονοπωλούσε την αγορά των browsers και των servers. Ο Apache δημιουργήθηκε με διπλό σκοπό. Πρώτον γιατί η ιδέα της ένωσης των δυνάμεων για καλύτερη κατασκευή λογισμικού ήταν πολύ δυνατή και δεύτερο για ιδεολογικούς λόγους του να κρατηθεί ανοιχτό το πρότυπο HTTP για όλους.

Το Open SSL είναι μία βιβλιοθήκη μαθηματικών ρουτινών που χρησιμοποιείται για κρυπτογράφηση δεδομένων. Την χρονική στιγμή που ο αμερικάνικος στρατός ανησυχούσε για τη ζημιά που μπορεί να προξενήσει η κρυπτογράφηση δεδομένων και με το καλύτερο όπλο του και της κυβέρνησης, την κρυπτογράφηση 40-bit, απαγορεύτηκε η δημιουργία λογισμικού με κρυπτογράφηση άνω των 40 bit! Έτσι το Open SSL, επειδή ακριβώς ήταν open-source και ο κώδικας της κρυπτογράφησης μπορούσε να είναι προσβάσιμος στον καθένα, ο παραπάνω νόμος δεν μπορούσε να καλύψει αυτήν την περίπτωση! Ο νόμος υπάρχει ακόμα και σήμερα, αλλά δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στο open-source λογισμικό.

Πριν η χαρτογράφηση των ανθρώπινων γονιδίων ολοκληρωθεί, μία εμπορική συνεργασία, η Celera, χαρτογραφούσε τα γονίδια με την πρόθεση να κατοχυρώσει τη γνώση τους, πατεντάροντάς την. Η παράλογη αυτή ιδέα της κατοχύρωσης μιας ανακάλυψης και όχι μιας εφεύρεσης, άρχισε να ανησυχεί πολλούς γενετιστές. Έτσι το 2002, ένας διδακτορικός φοιτητής, ο Jim Kent, έγραψε περίπου 10.000 γραμμές κώδικα σε Perl, για την κατασκευή ενός προγράμματος που ήταν απαραίτητο για να βγουν συμπεράσματα από τα δεδομένα. Το πρόγραμμα αυτό έτρεξε σε περισσότερους από 100 Linux servers και ολόκληρο το γονιδίωμα ανακαλύφθηκε σε μερικούς μήνες, πριν προλάβει η Celera να τελειώσει.

Ο Αλτρουισμός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι συμμετέχουν στην παραγωγή ελεύθερου λογισμικού
Πολλοί συμμετέχοντες χρησιμοποιούν το λογισμικό επαγγελματικά και βρίσκουν το πώς να βρεις και να διορθώσεις bugs καθώς και το να προσθέσεις λειτουργίες είναι πολύ πιο εύκολο όταν συνεργάζονται πολλά άτομα.

Ενώ η παγκόσμια συνεργασία μεταξύ εθελοντών συμμετεχόντων σε ένα project είναι εγγενώς επιρρεπής σε χαοτική αταξία, υπάρχει ένας νέος τύπος διαχείρισης λογισμικού που κάνει ολοένα και περισσότερους εθελοντές να συμμετέχουν και να κάνουν τη διαφορά. Επειδή υπάρχει διαφάνεια, καθένας μπορεί να δει τις αλλαγές που γίνονται και έτσι γίνεται πιο εύκολο να συμμετάσχει κάποιος και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει τη δικιά του έκδοση ενός υπάρχοντος κομματιού ανοιχτού λογισμικού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την αποτροπή διαφόρων κατασκευαστών να κλειδώσουν κώδικα. Αυτή είναι και η ουσιαστική δύναμη του open source.

Το open source μπορεί ακόμα να αλλάζει τον κόσμο. Το open source σας χρειάζεται όποιος και αν είστε. Δεν είναι απαραίτητο να είστε προγραμματιστής για να βοηθήσετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε, απλώς δοκιμάζοντας τις open source εφαρμογές. Επίσης υπάρχουν ένα σύνολο εφαρμογών που δουλεύουν Live, δηλαδή δεν χρειάζονται εγκατάσταση. Αν συναντήσετε κάποιο πρόβλημα αναφέρετε το στους υπευθύνους, θα τους βοηθήσετε. Επίσης μπορείτε να συμμετάσχετε στην μετάφραση σε διάφορες γλώσσες, χωρίς να χρειάζεται να έχετε προγραμματιστικές γνώσεις.


Το κείμενο αυτό έτυχε να το διαβάσω στο www.digitalnews.gr. . .
Πραγματικά συγκινήθηκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου